torsdag, augusti 02, 2007

”We are so small between the stars, so large against the sky”

/ Leonard Cohen

När jag var liten spoling (10-12 år) var astronomi mitt stora intresse, det var innan jag träffade den stora passionen i finance…

Nå, följande film illustrerar väl hur liten Jorden är i förhållande till solen och hur liten solen är i förhållande till de stora stjärnorna.



Samma sak illustrerad på ett annat sätt…

Tanken svindlar onekligen vid tanken på hur stora de största stjärnorna är i förhållande till vårt lilla hem på Jorden.

2 Comments:

At 10:13 em, Anonymous Anonym said...

Apropå en av dina äldre kommentarer op Exilen....

Jag läste i tidningen idag att Lena Sommestad utsetts till vd för Svensk fjärrvärme från den 1 oktober. http://www.svenskfjarrvarme.se/

Varför ville UU inte ha tillbaka professorn ?? Eller ville hon själv inte pga den låga professorslönen ?


"- Lenas erfarenhet från både den akademiska världen och den politiska arenan gör henne mycket lämpad för detta uppdrag."

Detta verkar snarare vara ett sätt att bli av med henne...

Wikipedia ger hennes bakgrund:
Lena Sommestad, född 1957, boende i Uppsala, är en socialdemokratisk politiker och ekonomisk historiker. Hennes forskning har haft ett feministiskt perspektiv och hon disputerade 1992 vid Uppsala universitet på en avhandling om mejeriyrkets maskuliniseringsprocess. Hon utnämndes till professor år 2001.


/ Svante

 
At 11:05 em, Blogger The Invisible Hand said...

Enligt de kontakter jag har med ekonomhistoriker vid UU anser åtskilliga ekonomhistoriska forskare där att Lena Sommestad inte har något att tillföra och ingen vill ha tillbaka henne dit.

Därför ryktades det om att hon efter sin tid som statsråd eventuellt skulle bli rektor för UU (med fortsatt sosseregering hade det måhända blivit så). En sådan "lösning" skulle ha inneburit att ekonomhistorikerna kunnat andas ut men vi har redan för många inkompetenta rektorer för högskolor och universitet i vårt arma rike. Att Sommestad nu blir VD för Svensk Fjärrvärme innebär att ekonomhistorikerna vid UU kan andas ut och visst känns det som ett sätt att bli av med henne. Svensk Fjärrvärme är väl för övrigt ett särintresse som ägnar sig åt att lobba mot politiker i Stockholm och Bryssel så då kan väl måhända hennes politiska ”meriter” komma till användning.

Det är inte alltid kompetens lönar sig. Ibland kan det lösa sig att vara inkompetent. Ett fall som jag känner till via en kollega kan illustrera. På en institution vid ett lärosäte någonstans i Norrland har en person blivit så kallat ”arbetsbefriad” innebärande full lön men inga som helst arbetsuppgifter. Orsaken är att hon enligt uppgift är fullständigt omöjlig person att ha att göra med, både för kollegorna och studenterna där. Hon kallar sig själv ”militant feminist” och använde anmälningar om påstådda trakasserier som maktvapen. Eftersom alla i chefpositioner på den institutionen liksom lärosätets personalchef, jurist och rektor var män, vågade ingen ta itu med henne och saklig grund för uppsägning förelåg ju inte (att en arbetstagare är en idiot och omöjlig som person är ju knappast saklig grund för uppsägning i vårt land när personen ifråga väl har blivit tillsvidareanställd). Om hon skulle ha sagts upp skulle det ha blivit ett jävla liv, fler anmälningar, arbetsdomstolen, etc, och om arbetsgivaren krävt att hon arbetat för lönen skulle kollegorna ha revolterat. Hon har haft den där dealen i tre år nu tror jag. Det är en rätt bra deal för henne, full lön utan arbetsuppgifter och hennes enda merit är att hon är ett kvinnligt svin.

Liknande historier och situationer är tyvärr inte ovanliga i den akademiska världen.

 

Skicka en kommentar

<< Home