fredag, juli 13, 2007

Studentekonomi

Igår på DN Debatt presenteras en rapport från Sif gällande studenters ekonomiska situation.

”Av rapporten framgår att var fjärde student har övervägt att avbryta sina studier på grund av ekonomiska svårigheter. En majoritet av studenterna känner oro för att ekonomin inte ska gå ihop över sommaren, en av fyra tvivlar på att pengarna kommer att räcka. Över hälften bygger sin ekonomi på hjälp från föräldrar eller andra personer, nära en tredjedel skulle inte klara en oförutsedd utgift på 1.000 kronor.”

Studenter är vårt lands verkliga fattiggrupp. En översyn och reformering av studiemedelssystemet får därför anses vara angeläget. Finansminister Anders Borg tycks dock vara av en annan uppfattning och menar att ett generösare studiemedelssystem försämrar genomströmningen.

Jag instämmer förvisso i att genomströmningen kunde vara bättre och alltmer generösa studiemedel försämrar sannolikt genomströmningen. Det finns en hel del studenter som går och drar benen efter sig och ”studerar” mest för att de inte har något annat att göra. Högskolestudier blev under den socialdemokratiska regeringen något av ett arbetsmarknadspolitiskt projekt där en del av den verkliga arbetslösheten kunde döljas.

Nå, likväl behöver studiemedelssystemet onekligen ses över och reformeras, i synnerhet i och med införandet av Bolognasystemet. Nuvarande studiemedelssystem är inte anpassat för ett femte läsår.

Dessutom är studenters ekonomiska situation idag fullständigt ohållbar. Det gäller inte minst under sommaren när studiemedel inte betalas ut.

Gör det möjligt att låna mera! Bidragsdelen kan gärna sänkas, eller behöver åtminstone inte höjas (lägre bidrag bör för övrigt inverka positivt på genomströmningen). Men gör det möjligt för den som vill att låna mera. Givetvis bör detta åtföljas av ordentliga återbetalningskrav.

Om finansministern oroar sig för genomströmningen kan det vara ett gott argument för att införa terminsavgifter (samtidigt bör det vara möjligt att låna till dessa avgifter).