måndag, juni 25, 2007

Banker istället för CSN?

Centern föreslår att studielån överflyttas från CSN till banker. Äntligen! Det framstår som en utomordentligt bra idé (förutom för slöpittarna på CSN). Det torde medföra en utomordentlig uppryckning av servicen. CSN har ju kallats Sveriges mest utskällda myndighet och det är inte att undra på ty någon sämre service är svår att föreställa sig.

Om staten dessutom fungerar som borgensman och så att säga garanterar lånen, har jag svårt att se någon nackdel för studenterna egentligen. Lånevillkoren behöver inte nödvändigtvis försämras för låntagaren och den stora förbättringen ligger sannolikt i snabbare och bättre service.

Det är dock oklart hur systemet skall se ut i detalj, det blir väl en senare fråga. Skall bankerna tillåtas konkurrera om studenterna med hjälp av lånevillkor exempelvis? Att bankerna tar över kan leda till en mer affärsmässig grund för lånevillkoren vilket sannolikt gagnar samhället. Exempelvis är det troligt att bankerna kommer att ge olika lånevillkor beroende av vad det är för utbildning och måhända efter hur det framtida arbetsmarknadsläget förväntas se ut. Det är ett problem med CSN idag, du kan låna hejvillt till en utbildning som du har utomordentligt små möjligheter att få jobb efter.

Självfallet är det socialistiska patrasket i SFS (Sveriges Förenade Studentkårer) emot idén. Att SFS är emot är för övrigt ett skäl i sig att vara för.