Positivismen strikes back?
Jag trodde aldrig att jag skulle få anledning att rekommendera en text skriven av en sociolog. Men, men, även en blind höna hittar ju som bekant ett korn då och då…
Christofer Edling (docent i sociologi vid Stockholms universitet) uppvisar en förvånansvärt nyanserad ståndpunkt i den (eviga?) epistemologiska striden.
Mitt eget område, finance, är huvudsakligen sprunget ur nationalekonomin. Det mesta av teori och metod kommer från nationalekonomin eller har åtminstone sina rötter där. Inom finance, liksom hos modern nationalekonomin, är epistemologiska frågor och diskussioner ovanliga. Det mesta av stridigheterna och diskussionerna berör istället metodfrågor. Likväl har nationalekonomin sedan slutet av 1800-talet uppvisat en enastående tyngd jämfört med de lätta samhällsvetenskaperna (det vill säga alla andra samhällsvetenskaper) i den bemärkelsen att den varit i det närmaste immun mot diverse politiska strömningar och modetrender och fads inom ”vetenskapen”.
Det är med tilltagande fasa jag under senare år bevittnat vad som hänt inom de lätta samhällsvetenskaperna och humaniora där diverse relativistiska inriktningar såsom postmodernism och socialkonstruktionism i det närmaste helt tagit över. Har vi nu måhända sett kulmen på de ovetenskapliga vansinnigheterna inom de lätta samhällsvetenskaperna och humaniora och är nu pendeln på väg att svänga tillbaka?
I ljuset av detta kan Edlings text varmt rekommenderas. Den är dessutom (för ovanlighetens skull när det gäller dylika frågor) bra, tydlig och lättillgänglig för läsaren.
0 Comments:
Skicka en kommentar
<< Home