torsdag, augusti 09, 2007

Kommer Kina att ”dumpa dollarn”?

Dagens Industri (ett lysande forum för ludermässig ekonomisk journalistik) skriver idag en nyhet om att ”Kina hotar dumpa dollarn”. Motsvarande har cirkulerat i en del andra medier i några dagar nu.

Detta är nog inte rätta platsen att dra en längre föreläsning om sambanden ifråga här. Kort kan vi dock säga att Kinas centralbank har ett stort innehav av amerikanska räntebärande värdepapper. Om Kina skulle få för sig att sälja av stora delar av detta innehav skulle det påverka växelkursen för USD. USD skulle depreciera gentemot CNY (och sannolikt mot en del andra valutor eftersom Kina då istället köper tillgångar denominerade i andra valutor). Även amerikanska räntor skulle påverkas men vi fokuserar växelkursen här.

Men, följdfrågan (och det som egentligen är relevant här) blir ju om Kina skulle vinna något på detta. Svaret är att Kina skulle inte vinna på det, snarare tvärtom. Orsaken är inte, såsom filuren på DI påstår, att Kinas växelkurs är knuten till dollarn. Orsaken är (förenklat resonerat) att om USD deprecierar gentemot CNY innebär det att amerikanska varor blir relativt billigare och kinesiska varor relativt dyrare. Resultatet blir att USAs import av kinesiska varor minskar och USAs export ökar. Detta drabbar den kinesiska ekonomin negativt och hämmar sysselsättning och tillväxt i Kina.

Alltså, att Kina skulle kunna få USD att depreciera stämmer. Däremot är det högst sannolikt ett tomt hot (om det nu rör sig om något officiellt uttalande från Kina överhuvudtaget eller blott en fantasi från överförfriskade journalister) eftersom även Kina skulle förlora på det.

Om USD deprecierar är således inte endast av ondo för USA och den amerikanska ekonomin, det kan vara tvärtom. Däremot kan det bli högre räntenivåer i USA (om nu Kina skulle sälja av sitt innehav i amerikanska statspapper) och det är nog i så fall ett större problem.

1 Comments:

At 6:30 em, Anonymous Anonym said...

Den gula faran!

Kineserna har nu den ekonomiska makten i världen de kan, om de vill, skada USA in i märgen.

"Marknadsfundamentalismen är ett lika stort hot mot oss som kommunismen en gång var."
George Soros

 

Skicka en kommentar

<< Home