onsdag, september 19, 2007

Resurstilldelning till lärosäten, återigen

Det pågår för närvarande två statliga utredningar som gäller högskolors och universitets framtid. Den ena av dem fokuserar på resurstilldelningen till lärosätena. Som jag skrivit tidigare här på bloggen är detta system fullständigt absurt på flertalet vis, bland annat därför att det ger knepiga incitament till lärosätena.

En snabbrepetition av hur dagens system fungerar. Centralt i dagens system är begreppen HÅS (helårsstudent) och HÅP (helårsprestation). Lärosätena får betalt för studenter två gånger, en gång vid registrering (HÅS) och en gång när studenten (eventuellt) examinerats (HÅP), varje lärosäte har för övrigt även ett utbildningstak över vilket ingen ersättning för studenter ges.

Som sagt medför detta en del knepiga incitament i systemet. För det första har lärosätena intresse av att maximera intag av studenter (upp till taket vill säga) vilket medfört att lärosätena blivit vansinnigt kreativa i att hitta på nya högskoleutbildningar utan tanke på huruvida det är samhällsekonomiskt motiverat eller hur arbetsmarknadsläget kan tänkas se ut. Exempel på detta är serieteckning, fotboll, golf, reseledare och dataspelsutvecklare för att blott nämna några exempel. För det andra har lärosätena intresse av att godkänna så många studenter som möjligt. Det krävs ingen större fantasi för att föreställa sig att detta måhända inte är så vansinnigt bra…

Dessutom varierar prislappen på studenten beroende av vad det är för typ av utbildning. Exempelvis ger en teknikstudent mer än dubbelt betalt som en samhällsvetarstudent. En student inom samhällsvetenskap och humaniora ger lägst betalning, ungefär 4 000 kr per student på en fempoängskurs (om vi räknar med en examinationsgrad på 85%). Till saken hör även att ca hälften eller mer av dessa intäkter för studenter går till att täcka samkostnader (det vill säga institutionerna beskattas av den centrala enheten för att täcka lokalhyra, rektorskansli, studievägledare, vaktmästare, etc). Det blir således inte speciellt mycket kvar att bedriva undervisning för.

Idag dras åtskilliga lärosäten (även några av de stora universiteten) med allvarliga ekonomiska problem och det börjar alltmer se ut som att det knappast är möjligt att bedriva utbildning inom samhällsvetenskap och humaniora med nuvarande villkor och resurstilldelning. Samtidigt är det detta dagens studenter framförallt vill läsa.

Mot bakgrund av detta väntar framförallt samhällsvetare och humanister ivrigt på vad den statliga utredningen skall rekommendera. Utredningen har inte presenterats men det har sipprat ut en del information och om det stämmer är det vansinnigt glädjande besked för samhällsvetenskap och humaniora. Det ryktas nämligen om att utredaren kommer att föreslå en kraftig ökning av resurstilldelningen för samhällsvetenskap och humaniora. Det rör sig om ca 50% ökning! Utredningen kommer även att föreslå att nuvarande system med HÅS/HÅP försvinner. Detta är visserligen rykten ännu så länge men det låter ju lovande.

4 Comments:

At 7:35 fm, Anonymous Anonym said...

http://sydsvenskan.se/lund/article269419.ece

I Sverige är det gratis att studera. Även för kineser, amerikaner och turkar. Det här läsåret kostar det mer än 50 miljoner kronor att utbilda de utländska ”free-mover”-studenterna bara i Lund.
...

/ Svante

 
At 8:59 fm, Anonymous Anonym said...

http://sydsvenskan.se/lund/article269724.ece

On Lund:

Universitetet har ingen samlad strategi för alla de utländska mastersstudenter som söker sig hit. Utvecklingen har gått snabbare än de ansvariga räknat med. Rektor Göran Bexell anser att utbildningarnas egen marknadsföring utomlands kanske varit förhastad.
...

/ Svante

 
At 11:48 em, Anonymous Anonym said...

http://sydsvenskan.se/lund/article292523.ece

Kraftiga nedskärningar hotar Kemiska institutionen i Lund. Hur kraftiga ska personalen få veta på måndag. Enligt ett dokument utarbetat av ledningen ska var tredje tjänst bort.

...

Ekonomin är så dålig att en krisgrupp tillsatts med uppdrag att se över kostnaderna.

 
At 5:49 em, Anonymous Anonym said...

Så här går svensk myndighetsutövning till nu för tiden....

Den som fått sin ansökan kasserad har ingen möjlighet att överklaga, eftersom det inte skett någon prövning som går att överklaga.

Sverige liknar mer och mer en bananrepublik....

http://www2.unt.se/avd/1,1826,MC=6-AV_ID=762361,00.html


Utländska studenter måste strykas
Akut kris råder i antagningen till svenska högskolan i höst. Som en unik nödlösning kommer tusentals korrekt gjorda ansökningar från utländska sökande att slängas, utan att ha bedömts. Annars äventyras hela antagningen med 290 000 sökande.

Antalet utländska sökande till den svenska högskolan har ökat mycket kraftigt, från drygt 4 000 sökande till förra höstterminen, till nästan 22 000 inför kommande höst. Orsaken är att utländska personer nu kan söka via nätsidan studera.nu, precis som svenska studenter. Det här har gjort ansökningen mycket enklare, vilket skapat totalt kaos i antagningssystemet när långt fler än förväntat har sökt till Sverige. Problemet är att den svenska administrationen inte hinner hantera alla ansökningar, till exempel värdera utländska betyg eller bevilja uppehållstillstånd.
- Högskole-Sverige har blivit helt tagna på sängen, säger Einar Lauritzen, chef för studerandebyrån vid Uppsala universitet.

För att inte antagningsprocessen inför höstterminen ska haverera med försenade antagningsbesked för 270 000 svenska sökande har styrelsen för Sveriges universitets- och högskoleförbund tagit till vad man i ett dokument kallar "en mycket drastisk åtgärd", som enligt förbundets jurister sannolikt också bryter mot gällande regler.
Åtskilliga tusen av de utländska ansökningarna kommer att kunna slängas, utan att de ens har prövats och trots att de är helt korrekt genomförda och mycket väl skulle kunna lett till antagning. Märkligt, menar Carl Nettelblad, doktorand vid Uppsala universitet och studentrepresentant inom högskoleförbundet.
- Om det här hänt svenska studenter i ett annat land, vad hade vi då tänkt om det landets byråkrati? När jag först hörde om detta tog jag det för helt osannolikt att det skulle bli aktuellt och när beslutet togs blev jag förbannad, säger Carl Nettelblad.

Högskoleförbundets beslut är en rekommendation och sista ordet ligger på varje högskola. Uppsala universitet är inte en av de högskolor som har störst antal utländska sökande, utan skulle hinna hantera sina 2000 sökande utan svenskt personnummer. Ändå väljer man att följa rekommendationen och avvisar vissa korrekta ansökningar.
- Att agera gemensamt är viktigt och alla ansökningar hänger dessutom i hop i ett system, säger Einar Lauritzen, som berett frågan till högskoleförbundets styrelse, men som inte varit med och fattat beslutet.
Högskoleförbundet har haft att välja på två onda ting, enligt honom.
- Vi kan inte låta bli att göra något och det går inte att förskjuta processen för alla i den sedvanliga antagningen, som ska få besked i juli. Men det här måste vara en engångsföreteelse och är absolut inte rimligt i en förlängning, säger Einar Lauritzen.

Högskoleförbundets styrelse ger med sitt beslut klartecken för att slänga alla ansökningar från personer utanför EU och EES-samarbetet. Motivet för detta är att de sökande ändå inte kommer att hinna få uppehållstillstånd till kursstarten i höst.
- De straffas fast de gjort precis som de ska när man söker. Ska man gå ett flerårigt program skulle man utan större skada dessutom kunna missa inledningen i väntan på uppehållstillstånd, nu får man inte den chansen, säger Carl Nettelblad, som tycker att högskolorna borde haft bättre beredskap.
- Redan inför vårterminen såg vi att antalet sökande ökade mycket. Jag förstår att situationen är jättesvår nu, men man borde ha reagerat tidigare, säger han.

Den som fått sin ansökan kasserad har ingen möjlighet att överklaga, eftersom det inte skett någon prövning som går att överklaga.
- Däremot borde hela processen kunna överklagas till justitieombudsmannen, det kan även utländska medborgare göra, säger Carl Nettelblad.

Einar Lauritzen menar att informationen till de utländska sökande måste bli bättre i framtiden.
- Det måste göras tydligare för vem olika antagningar främst är avsedda för, säger han.
En särskild antagningsomgång genomförs redan under vintern just för att det ska vara möjligt att hinna få uppehållstillstånd beviljat.

Niklas Skeri

 

Skicka en kommentar

<< Home