Scania-MAN och Pac-Man
Som väl knappast undgått någon ligger sedan i september ett bud på Scania från tyska företaget MAN. Scanias VD sedan 17 år, Leif Östling (som för övrigt försvarade Scania från övertagsförsöket från Volvo 1999), är övertygad om att Scania klarar sig bättre på egen hand. Även styrelsen i Scania har rekommenderat Scanias aktieägare att säga nej till budet. Det innebär att budet är att betrakta som fientligt. Det innebär även att företagsledningen och styrelsen för målföretaget Scania kan förväntas vidtaga diverse försvarsmekanismer för att försvara sig mot det fientliga övertagsförsöket.
Investor som är en av Scanias huvudägare har klart deklarerat att de inte har för avsikt att sälja (inte heller efter MAN:s höjda bud) och rykten har cirkulerat att Scania och Investor planerar en kraftfull motoffensiv för att försvara Scania.
Tidigt startade rykten om att Scania övervägde ett så kallat Pac-Man försvar. Pac-Man försvar är ett sätt för företagsledningen att försvara företaget när det ligger ett fientligt bud. Det är uppkallat efter det gamla TV-spelet ”Pac-Man”, spelet där Pac-Man käkade prickar medan han jagades av spöken som ville döda honom. I spelet kunde Pac-Man, efter att ha käkat en stjärna (eller vad det nu var), vända på förutsättningarna och istället käka upp spökena.
I finansvärlden är Pac-Man försvar beteckningen på när målföretaget (det företag som är utsatt för ett fientligt bud) lägger ett bud på budgivaren. Detta illustreras av den blå-gula pilen i bilden nedan.
Dessa rykten fick ny fart under onsdagseftermiddagen efter att nyhets-siten breakingviews.com påstår att ett bud från Scania på MAN nu är nära förestående. Enligt breakingviews.com skall Scania finansiera pac man försvaret genom att ta upp nya skulder samt genomföra en nyemission. Investor, som är en av huvudägarna till Scania skall vara med på noterna och skall delta i nyemissionen samt dessutom vara villiga att skjuta till ytterligare kapital om det behövs. Budet skall komma att ligga närmare 30 procent över nuvarande marknadsvärde på MAN.
Det finns en mängd åtgärder företagsledning och styrelse i målföretaget kan vidtaga i syfte att försöka bekämpa det fientliga budet. Pac man försvar är en av dem. Det är dock en i praktiken mycket ovanlig åtgärd. Såvitt jag vet har det aldrig praktiserats i Sverige eller av något svenskt företag (fientliga bud är för övrigt överhuvudtaget ovanliga i Sverige även om de blir allt vanligare). Av den anledningen är detta särskilt intressant. Orsaken till att det är ovanligt är att det är en mycket offensiv åtgärd som kan riskera att bli mycket kostsam, inte minst för aktieägarna. Det är inte alls säkert att det långsiktigt gagnar Scanias aktieägare att Scania verkligen förvärvar MAN. Däremot tyder allt på att Scanias aktieägare vinner på att Scania slår bort det fientliga budet från MAN.
Budet från Scania är ännu så länge blott rykten och overifierade påståenden från bland annat breakingviews.com, men om Scania och Investor verkligen planerar detta, kommer de inte att säga något offentligt förrän det hela är klart att sjösättas och då kommer det ett pressmeddelande.
Vi lever i spännande tider.