torsdag, juli 13, 2006

Rörlig eller bunden ränta på bolån?

Ekonominyheter, tidningar, råd från diverse banktjänstemän, etc, är ständigt inriktade på att boräntor är på väg upp och därför rekommenderas hushåll med bolån att binda räntan. Nästan varje dag figurerar detta i media. Nå, angående detta ämnar jag säga några ord.

För det första kan sägas att ingen med någon säkerhet kan prognostisera framtida ränteutveckling flera år framåt i tiden. För det andra, när det gäller de flesta som uttalar sig med ”råd” gäller att de antingen saknar sakkunskap på området (en genomsnittlig banktjänsteman har ringa kunskap om räntebildning och därtill hörande områden) eller företräder ett särintresse (bolåneinstitut tjänar för det mesta på att hushåll binder sina lån, varför de gärna ger ”råd” åt det hållet).

Vad kan vi då säga utifrån forskning på området? Till att börja med kan sägas att vi aldrig kan prognostisera ränteutvecklingen under flera år framåt med någon säkerhet och således ej kan veta hur läget kommer att se ut i framtiden. Vad vi kan göra är att studera hur läget har varit historiskt och måhända förvänta oss att framtiden inte avviker fundamentalt och radikalt från de historiska sambanden i detta avseende. Det finns ingen undersökning på detta för Sverige men däremot några från andra jämförbara länder.

Kort kan vi säga att ett klart resultat av forskning på området är att sett över lång tidsperiod lönar det sig med rörlig ränta. Orsaken är enkel, den rörliga räntan ligger vanligtvis under den räntenivå det varit möjligt att binda till under motsvarande period. Sett över ett bolåns hela löptid är det alltså vanligen lönsammast för låntagaren med rörlig ränta (samtidigt kan påpekas att det därmed är det omvända för bolåneinstitut vilket måhända är en förklaring till varför banker ofta rekommenderar låntagare att binda räntan).

Däremot fluktuerar den rörliga räntan och kan, under kortare tidsperioder, hamna över den bundna räntan. För ett hushåll som har en ansträngd ekonomi, inte kan tåla kortsiktigt högre ränta (under några år) och behöver veta sina räntekostnader under de kommande åren för att planera hushållsekonomin kan det vara motiverat att binda räntan. Framförallt gäller detta om de flesta indikatorer pekar på att rörliga räntor är på väg upp kraftigt. För ett hushåll som har en ekonomi tillräcklig att tåla kortsiktigt högre ränta är det dock alltså mer lönsamt på lång sikt att alltid hålla rörlig ränta.

1 Comments:

At 11:06 em, Anonymous Anonym said...

Man behöver ingen spåkula för att inse att den bundna räntan har kroknäst ursprung.

Själv har jag klarat mig utmärkt med obunden ränta mitt i vimlet av fårskallesossar som gång efter annan gnällt om 'bundet' ...allt handlar bara om att ta det coolt, och skita i att läsa svensk media.

 

Skicka en kommentar

<< Home